Velkommen til Sri Sri Ayurveda!

Historie

 

Den eldste, kjente vitenskapen

Ayurveda er den eldste, kjente vitenskapen (veda) som omhandler livet (ayur) og som gir systematisk og holistisk kunnskap for et sunt og lykkelig liv. Ingen vet nøyaktig hvor gammel ayurveda er. Ifølge noen lærde, oppsto kunnskapen rundt 3000 f.Kr., andre dater opprinnelsen tilbake til 5000 f.Kr. I begynnelsen ble kunnskapen som de store Rishisene - eller "seerne" - oppfattet gjennom dyp meditasjon og åndelig praksis, overført muntlig fra lærer til student. Senere ble kunnskapen nedskrevet. Dette skjedde for første gang i vedaene, som er de eldste, kjente skriftene i verden. Ayurveda hadde med sikkerhet stor innflytelse på helsevesenet andre steder i verden. 400 e.Kr. var oversettelser tilgjengelige på kinesis, og i 700 e.Kr. studerte kinesiske studenter ayurveda i India.

Rig Veda

En av de eldste skriftene om ayurvedisk helbredelse som er kjent for oss, er den 2000 år gamle Rig Veda. Der redegjøres det for operasjoner, proteser og mer enn 50 medisinske urter. Mer utstrakt kunnskap finner vi i Atharva Veda, som beskriver 300 medisinske planter, sammen med et stort antall behandlinger for ulike plager. Ayurvedas glanstid varte omtrent fra 200 f.Kr. til 500 e.Kr.

Nederlag og seier

I løpet av historien møtte ayurveda også motgang, for eksempel undertrykkelse fra utenlandske inntrengere fra 1500-tallet. Også under regjeringen i Storbritannia (fra 1839 til 1947), ble den  ayurvediske kunnskapen glemt. Tradisjonell livsstil banet vei for vestlige verdisystemer. Med den indiske uavhengighetsbevegelsen oppsto imidlertid en ny bevissthet, og den gamle visdommen og tradisjonene fikk fornyet verdi. Siden da har mange vitenskapelige studier vist at ayurvediske behandlinger, terapier og medisiner faktisk helbreder slik de lover. Verdens helseorganisasjon (WHO) har anerkjent ayurveda som legevitenskap, og i 2014 grunnla statsministeren i India, Narendra Modi, et departement som fremmer yoga og ayurveda. 

 

Sri Sri Ayurveda

Sri Sri Ayurveda er et initiativ fra H. Sri Sri Ravi Shankar, grunnleggeren av stiftelsen Art of Living Foundation.