Velkommen til Sri Sri Ayurveda!

Vata, Pitta, Kapha

 

Vår naturlige grunntilstand, eller de kvaliteter som vi blir født med, kalles prakriti. Denne grunntilstanden er dannet av de finstemte egenskapene til de fem elementene jord, vann, ild, luft og eter eller rom. Ifølge ayurveda har disse kvalitetene ulik påvirkning på menneskene. Elementene er klassifisert i tre "doshas":

 

  • Vata-dosha, hvor luft- og romelementene er dominerende
  • Pitta-dosha, der elementene i luft og rom er dominerende
  • Kapha-dosha, der elementene i jord og vann er dominerende

 

Hvordan forholdet er mellom de tre elementene når du ble unnfanget, bestemmer din personlige grunntilstand. Du er alltid en kombinasjon av alle tre doshaene, ​​men én eller to av dem vil dominere personligheten.  

Doshaene påvirker ikke bare kroppsformen, men også de personlige egenskapene og tendensene, som for eksempel preferanser for visse typer mat og hvordan fordøyelsen er. De påvirker karaktertypen og følelseslivet. For eksempel er jordleementet synlig hos kapha-folk som en solid og robust kropp med tendenser til langsom fordøyelse, godt minne og stabilt temperement.

 

Hos de fleste er prakritien en kombinasjon av to doshaer. Hvis en persons grunntilstand er pitta-kapha, vil han eller hun ha egenskapene både til pitta og kapha-doshaene, og pitta-doshaen vil være dominerende.

Ayurveda sier at hver sykdom er et resultat av ubalanse i en eller flere av doshaene, og søker å gjenopprette balansen. Hvis vi forstår egenskapene til vår egen tilstand, vil vi kunne gjøre det rette for å holde kroppen balansert.

 

 

Vata, pitta og kaphas kvaliteter

Vata

Vata regulerer bevegelser og motoriske ferdigheter. Den er for eksempel ansvarlig for pusten, avføringen og blodsirkulasjonen.

 

Egenskaper:
lyshet, tørrhet, kjølighet. Sinnet er fleksibelt, fantasifullt og klart.

 

De fysiske egenskaper til vata
innebærer mindre ild. Vata har defor kjølige hender og føtter, har lite kroppsfett, er slank og mindre jordet (mindre jord), tørr (mindre vann), og følsom overfor vind og kulde og kald og lett mat. Vata-huden er normal til tørr, produserer lite talg og blir lett dehydrert.

 

I tilfelle ubalanse:
rastløs søvn, tilbøyelig til irritasjon, nervøsitet og rastløshet.

Pitta

Pitta styrer forandring, oppfatning, fordøyelse og hormoner. Blodet knyttes spesielt til Pitta. Pitta regulerer også kroppstemperaturen.

 

Egenskaper
: varme, lyshet og fuktighet. Pitta-personligheten er energisk, dynamisk, intelligent, effektiv, og er et ordensmenneske.

 

De fysiske egenskapene til pitta
er normal til følsom, rødaktig hud som vanligvis føles varm og som kan gi brennende opplevelser. Pitta har relativt lite jord, luft og rom, noe som lett kan føre til at ild dominerer. Pitta karakteriseres vanligvis av en middels stor kroppsform og grasiøs fysikk. Fordøyelsen er sterk og rask.

 

I tilfelle ubalanse:
 for mye varme, tendens til høyt blodtrykk ved overdreven aktivitet og sinne, eksem og andre hudproblemer.

Kapha

Kapha gir struktur og smidighet til kroppen, skjelettet og muskulaturen. Fuktbalansen i lymfevæsken og slimhinnene er også under påvirkning av kapha.

 

Kjennetegn
: tyngde, fethet, treghet, tilgivelse, godt minne, mye søvn. En person med en kapha-konstitusjon har en glansfylt hud, tykt hår, sterke tenner og negler og en myk glød i øynene.